Soorten

Dwarsgestreepte spieren

Dwarsgestreept spierweefel is terug te vinden in onze skeletspieren.

Deze spieren zijn bewust aan te sturen door ons hoofd en dus onze wil en daarom worden ze ook wel willekeurige spieren genoemd.

Je kan deze spieren dus na wat oefening zelf aansturen. 

Een baby heeft aanvankelijk nog heel wat onwillekeurige bewegingen. De baby beweegt namelijk zijn armen, zonder dat het lukt om iets doelgericht vast te nemen. De baby zal dit echter duizenden keren proberen. Uiteindelijk zal het hem lukken om een voorwerp daadwerkelijk vast te nemen. Op die moment heeft hij geleerd zijn spieren bewust aan te sturen en kan het kind zelf bepalen hoe het zijn lichaam beweegt. 







Gladde spieren


Gladde spieren komen voor in de wanden van bloedvaten, luchtwegen en het spijsverteringskanaal. 

Gladde spieren kun je niet bewust aansturen, maar reageren op prikkels uit het zenuwstelsel of hebben eigen pacemakercellen. 

Gladde spieren zorgen voor een langzame golfachtige beweging die zorgt voor het transporteren van bloed, lucht en voedsel.








Hartspier


Het hart heeft een eigen soort spierweefsel, het hartspierweefsel. 

Door het ritmisch aanspannen van de hartspier wordt je bloed door je lichaam gepompt. 


Het hartspierweefsel kun je ook niet bewust aansturen, maar lijkt qua structuur meer op de dwarsgestreepte spier dan op de gladde spier. 








Bekijk ook zeker nogmaals onderstaande PowerPoint Presentatie die we reeds in de klas zagen. Hierbij worden de soorten en de opbouw van de spieren weergegeven: